Nie všetci narodení od 23. augusta do 22. septembra (keď je Slnko v Panne) sú pravdepodobne „rovnakí“. Existujú však určité vlastnosti Panny, ktoré môžu mať jedinci so Slnkom v Panne spoločné – a existujú vlastnosti Panny, ktoré u vás budú určite veľmi prevládať, ak máte jednu alebo viac ďalších planét a uhlov (najmä Mesiac, Mars, Venušu, Merkúr alebo Ascendent) v znamení Panny.

Poznám veľa ľudí so Slnkom v Panne, medzi ktorých patrím aj ja. V kruhu mojich priateľov je tiež prekvapivo veľa ľudí v znamení Panny s Merkúrom, ku ktorým patrím aj ja. Je to pravdepodobne preto, že štýl komunikácie a reči je pre mňa veľmi dôležitý a Merkúr vládne komunikácii. Merkúr je tiež vládnucou planétou znamenia Panny, čo dáva Pannám výhodu v oblasti komunikácie a vzdelávania. Ľudia s Merkúrom v Panne pravdepodobne hovoria priamo, ale diplomaticky, pravdivo, inteligentne a racionálne – nemajú sklon k divokým preháňaniam alebo klamstvám – a majú prirodzený talent učiť a vysvetľovať veci druhým.

Moja matka má Mesiac v Panne, takže s touto energiou som sa stretávala od útleho veku, a zažila som aj výzvu – a česť – byť v dlhodobom vzťahu s niekým, kto mal viacero osobných planét (Slnko, Merkúr, Venušu a Mars) v Panne – čo z neho robilo super nabitý, skôr extrémny príklad Panny. V mojom živote bolo veľa energie Panny a dnes by som o tom chcela napísať – o tom, čo pre mňa znamená mať umiestnenie v Panne.

Panna je spojená so symbolom panenskej ženy. Čistá, dokonalá a nepoškvrnená. To má tiež konotácie s mníškou alebo mníchom, ktorý sa zasvätil životu v službe a duchovnosti, alebo s archetypom Panny Márie. Samozrejme, neznamená to, že Panny stelesňujú všetky tieto veci – sú to len symboly a archetyp, ktorý sa hodí k niektorým charakteristikám tohto znamenia. Je to zemské znamenie s premenlivou (flexibilnou a premenlivou) povahou a ženskou modalitou (zvyčajne sa spája s introvertnejšími znakmi a energiou Jin). To znamená, že keď Pannu porovnávame s inými znameniami, môže sa zdať „slabá“ pre svoju jemnosť a schopnosť ohýbať sa a byť pre rôznych ľudí rôznymi vecami. Nie je to panovačné znamenie a je nepravdepodobné, že by sa ľudia s ťažkým umiestnením v znamení Panny správali bezohľadne ambiciózne a skončili na pozíciách, kde by mali nad ostatnými moc – mnohým z nich by to nebolo príjemné. Nie je to energia šéfa alebo „otca“ (ako je to napríklad v prípade Kozorožca), ale skôr akási materská energia, energia oddanej zdravotnej sestry alebo duchovného gurua, ktorý zasvätil svoj život zlepšovaniu seba a druhých. Je to nezištná energia, ktorá rada koná skutky služby pre druhých a veľmi ju zaujíma, aby sa veci robili správne, čo najlepšie, aby pomáhala a zlepšovala sa.

Panny sú známe tým, že sú kritické typy a pedantní perfekcionisti. Je na tom niečo pravdy, ale mnohí si neuvedomujú, že väčšina ich kritiky a pedantnosti je namierená proti nim samým, a hoci ľudia s umiestnením v Panne môžu byť niekedy voči vám prísni, nie je to nič v porovnaní s tým, ako sa správajú sami k sebe. Pre ľudí s energiou Panny je dôležitá dokonalosť alebo aspoň splnenie určitej úrovne noriem, ktoré sú pre nich prijateľné. Ak sa chystajú niečo urobiť a dať na to svoje meno, musí to byť urobené správne; a ak majú pocit, že to nedokážu urobiť správne, môžu sa rozhodnúť, že to neurobia vôbec. Svoju zodpovednosť berú vážne. A ak im na niečom nezáleží – ak v tom nevidia prínos a dôvod, prečo to robiť – je nepravdepodobné, že to budú schopní robiť dobre. Bezduché, podradné úlohy a opakovanie sa Panne nevyhovujú.

To, čo robia, by malo mať zmysel a výsledok, ktorý nejakým spôsobom pomáha iným alebo svetu. Nepotrebujú zvlášť uznanie za to, čo dosiahli – sú skôr ako vedec, ktorý nezávisle pracuje v zákulisí na vývoji lieku proti rakovine, ale je mu príliš nepríjemné vystúpiť na pódium a prevziať si Nobelovu cenu. Stačí im vedomie, že pomohli, a je nepravdepodobné, že by sa tešili z toho, že sú v centre pozornosti štedrej chvály. Komplimenty ich nútia červenať sa a sklopiť oči, zatiaľ čo vnútorne sú napoly nadšení a napoly chcú zomrieť od hanby. Skromní jedinci, ktorí sú oveľa múdrejší a oveľa schopnejší, než by mohli dať najavo.

Panna v strese dovedie perfekcionizmus do extrému a prepadne masochistickému, príliš sebakritickému správaniu a možno aj formám OCD. Prílišné premýšľanie až do krajnosti sa môže stať formou paralýzy, ktorá plodí strach a nečinnosť. Nervozita a úzkosť môžu byť bežné, a ak pre ne neexistuje zdravé východisko, môžu sa stať skutočným problémom.

Pannám ako zemským znameniam veľmi prospieva čas strávený v prírode. Ľudia s ascendentom alebo Venušou v znamení Panny pravdepodobne navonok vyjadrujú svoju zemitosť praktickým a konzervatívnym výberom oblečenia – neutrálnymi farbami, možno s osobitnou obľubou zelenej, hnedej atď. a oblečením v outdoorovom štýle, rozumným účesom a minimálnym líčením. Prirodzená krása a upravený vzhľad. Panny majú často veľmi pozitívny vzťah k zvieratám a správajú sa k nim s rešpektom a láskavosťou. Často majú veľkú úctu k životnému prostrediu a môžu sa venovať koníčkom, ktoré podporujú prírodu, napríklad záhradkárstvu a práci na ochrane prírody. Mať domáce zviera je pre ľudí so silnou energiou Panny dobrý nápad, pretože sa potrebujú o niečo starať. Či už sú to rastliny, pes, ich partner alebo deti, ľudia narodení v znamení Panny potrebujú byť potrební a robí im dobre, keď sa o niečo alebo niekoho starajú. Zvyšuje to ich pocit vlastnej hodnoty a je to odreagovanie ich prirodzených opatrovateľských schopností. Je zrejmé, že Panny sú skvelými lekármi alebo veterinármi a majú prirodzené vlohy pre liečenie všetkého druhu. Služba druhým – najmä ako liečitelia alebo učitelia – im pravdepodobne poskytne pocit naplnenia, bez ktorého sa môžu cítiť prázdne.

Ďalším stereotypom o Pannách je, že sú veľmi dobre organizované. Osobne si myslím, že to nie je vždy pravda. Poznám niekoľko veľmi nedbalých a neorganizovaných ľudí s umiestnením v Panne, ktorí nedokážu byť načas, aby si zachránili život (ja som jeden z nich), a nechajú riad hromadiť sa pri umývadle. Avšak aj keď tieto vlastnosti zjavne nevykazujú, majú tendenciu radi organizovať a uľahčovať veci. Nedokážem dodržať termín, ale svoju zbierku CD mám vždy usporiadanú podľa abecedy. Ak s priateľom alebo partnerom v znamení Panny plánujete nejaký výlet alebo dovolenku, môžete si byť istí, že sa radi postarajú o detaily a bude pre nich vítanou cťou, keď budú zodpovední za zabezpečenie logistiky.

Zamilovaná Panna

A čo zamilovaná Panna? Nuž, to je pre tieto povahy zaujímavá a náročná oblasť. Keď teraz hovorím o Panne v láske, mám na mysli ľudí s planétami súvisiacimi s láskou, sexom a emóciami v Panne – nie nevyhnutne ľudí so Slnkom v Panne. Postavenie Marsu a Venuše v našom horoskope má silný vplyv na to, čo oceňujeme v romantickej a sexuálnej oblasti, a stav Mesiaca v našich horoskopoch má tiež veľmi silný vplyv na to, ako cítime a vyjadrujeme svoje emócie. Preto teraz budem hovoriť o tých, ktorí majú niektoré z nasledujúcich umiestnení: Venuša v Panne (láska, romantika a estetika), Mars v Panne (sex a pud) a Mesiac v Panne (emócie a podvedomie).

Spoločnosť nás núti vnímať lásku určitým spôsobom: divokú, spontánnu, vášnivú, ktorá nás zasiahne ako blesk a úplne nás ovládne, takže nás pohltí a pohltí. Aj o sexe sme kŕmení určitými podobnými predstavami – že aj on je čosi, čo akosi nemôžeme ovládať, pretože by mal byť tiež divoký, vášnivý, nekontrolovateľný… že sexuálna túžba je akási vlna, ktorá nás premôže a my sa jej úplne poddáme, pričom sa niekedy správame spôsobom, ktorý nie je typický, riskujeme, sme bezohľadní a dokonca agresívni v snahe uspokojiť svoje živočíšne inštinkty. Nič z toho nie je veľmi panenské. Vodné znamenia (Ryby, Rak, Škorpión) sú náchylné nechať sa strhnúť búrkou intenzívnych romantických citov a ohnivé znamenia (Baran, Lev, Strelec) sú typy, ktoré zo svojho partnera strhávajú šaty predtým, ako sa s ním divoko milujú v piesku alebo kdekoľvek inde; ale nič z toho neplatí pre Pannu – praktické, odmerané, opatrné zemské znamenie, ktoré má rado veci „poriadne“ (ani s Kozorožcom to nijako zvlášť nepláva a aj Býk potrebuje určitú úroveň pohodlia a praktickosti – takže zemské znamenia vo všeobecnosti môžu bojovať s bežnými romantickými stereotypmi lásky a sexu).

Tí, ktorí majú Venušu a/alebo Mars v Panne, môžu mať pocit, že s nimi v oblasti vzťahov nie je niečo v poriadku. Môžu sa ocitnúť v situácii, keď nie sú schopní zahodiť opatrnosť do vetra tak, ako to často robia iní, a namiesto toho sa ocitnú v ochromujúcej nadmernej analýze potenciálnych partnerov a vzťahov a vo frustrujúcom sklone nechať sa veľmi ľahko odradiť nedokonalosťami iných, ktoré by bežnému človeku nemuseli vadiť, ale Venuša alebo Mars v Panne ich môžu odpudzovať. Zvyčajne sa im nepáči to, čo sa páči iným. Heterosexuálny muž s Venušou/Marsom v znamení Panny sa môže pozrieť na peknú ženu, ktorá má na sebe veľa mejkapu, vysoké podpätky a priliehavé šaty, a namiesto toho, aby sa vzrušil, môže si myslieť, že vyzerá lacno alebo že póry jej pokožky sú upchaté nechutným mejkapom, že maskara jej zopla niektoré riasy ako strašidelné pavúčie nohy alebo že má na stehnách červené pupienky od zlých zručností pri holení nôh alebo depilácii voskom a pľuzgiere na zadnej strane pätiek od tých smiešnych topánok atď. a to všetko ho bude naozaj vyvádzať z miery. Jedinci s týmito umiestneniami v Panne môžu zistiť, že aj keď sa im osoba pred nimi zdá fyzicky príťažlivá, existujú určité spôsoby, zvyky, spôsoby reči alebo správania, ktoré ich naozaj trápia a ktoré sú pre nich príliš dráždivé na to, aby uvažovali o romantickej blízkosti s touto osobou.

V konečnom dôsledku Venuša a Mars a možno aj Mesiac v znamení Panny v skutočnosti nehľadajú, aby si užili, ale skôr hľadajú dokonalého partnera: niekoho naozaj inteligentného a úspešného, ale skromného, niekoho krásneho, ale prirodzeným a nenápadným spôsobom, niekoho fit a zdravého s plnohodnotným životným štýlom a stravou, niekoho milého a ľudského, niekoho, kto si ich bude vážiť a pochopí, že ich kritika a „dobre mienené rady“ môžu byť spôsobom prejavu lásky. Nanešťastie pre Panny, zatiaľ čo sedia v rohu miestnosti a zúfalo sa snažia nabrať odvahu, aby túto „dokonalú osobu“ pozvali na rande, niekto iný s asertívnejším znamením v ich horoskope už tam vbehol a tohto potenciálneho partnera ulovil, a Panna zostáva sama… pre ňu známy príbeh.

Opakované skúsenosti so sklamaním v romantickej oblasti môžu u Panny ešte viac prehĺbiť pocit, že je akosi „nenormálna“, frigidná alebo nežiadúca a že sa akosi nedokáže „vhodne“ správať vo svete randenia, vzťahov a sexu. Najmä ak je Venuša/Mars v znamení Panny cisgenderový muž – spoločnosť od mužov očakáva určitú mieru odvahy, spontánnosti a dominancie, keď pristupujú k romantickým vzťahom, a to nie je niečo, čo je pre niekoho s týmto umiestnením prirodzené. Sú plachí a skromní a nedokážu sa chváliť, klamať alebo predvádzať, aby zapôsobili na potenciálne partnerky. Neradi by si v akomkoľvek prípade partnera zle vysvetlili a „vnucovali sa“ niekomu (väčšinou nie sú na dobývanie alebo „naháňanie“), preto budú pravdepodobne veľmi váhaví pri robení sexuálnych návrhov – až do takej miery, že objekt ich túžby si môže myslieť, že vôbec nemajú záujem, a odísť z potenciálneho vzťahu ešte skôr, ako sa vôbec začal, pretože si opatrný prístup Panny vysvetlí ako nezáujem alebo ako „priateľskú zónu“.

Ak sa vám podarí dostať niektorého z týchto jedincov do postele, máte naozaj šťastie, pretože ste prešli mnohými skúškami a museli ste urobiť niečo správne, aby sa s vami cítili dostatočne príjemne a pokúsili sa vypnúť ten hyperaktívny mozog, uvoľniť sa a byť intímni. Je to pre nich veľká vec a nie vždy je to niečo prirodzené. Možno tiež zistíte, že im naozaj trvá, kým sa uvoľnia, uvoľnia a odhodia sebavedomie. Úzkosť z výkonu a sebavedomie z vlastného tela môžu byť problémom, nie nevyhnutne preto, že im chýba sebadôvera, ale preto, že je pre nich naozaj dôležité, aby odchádzali od milenca spokojní – a to sa vracia k tomu, čo som už povedal o potrebe vykonávať skutky služby a byť nápomocní iným.

Tie isté vlastnosti, ktoré z nich robia skvelých liečiteľov a zdravotníkov, z nich robia aj ohľaduplných, pozorných a nápaditých milencov. Je veľmi nepravdepodobné, že by sa postarali o vlastné potešenie a potom zmizli. Budú chcieť vedieť, že ich partner je plne spokojný – aj keď oni sami nie sú. Nie sú zameraní výlučne na fyzické potešenie a/alebo orgazmus. Rýchla, spontánna súlož nebude pre týchto jedincov pravdepodobne veľmi uspokojivá, pretože si radšej dávajú načas a na tento zážitok majú vhodné okolnosti a prostredie.

Ich láska k „dokonalosti“ tu môže spôsobiť problém. Nedostatočná osobná hygiena alebo nepríjemné fyzické prostredie im môžu zničiť romantické a sexuálne zážitky. Zatiaľ čo iní ľudia by dokázali tolerovať opitého partnera páchnuceho alkoholom a cigaretami alebo spoteného partnera, ktorý sa práve vrátil z posilňovne, Venuša/Mars v znamení Panny to pravdepodobne veľmi odradí. Možno si vôbec nedokážu užiť sex, ak sa predtým neosprchovali (a možno nevykonali ani iné úkony sebahygieny). Môžu od vás vyžadovať, aby ste urobili to isté. Môžu vyžadovať viac predohry – nielen fyzickej, ale aj intelektuálnej a emocionálnej – ako ostatní. Pravdepodobne sa budú viac ako ostatní starať o sexuálne zdravie a antikoncepciu. Možno ich dokážete presvedčiť, aby mali spontánny sex vonku alebo na zadnom sedadle auta atď., ale určite budú šťastnejší vo vlastnej spálni alebo v peknej hotelovej izbe, kde je prostredie najviac naklonené intimite… možno hudba, jemné osvetlenie, sviečky atď. a dobré jedlo a pitie.

Prísny dohľad nad sebou v sexuálnej oblasti môže viesť k tomu, že sa u nich vyvinú niektoré výstrelky a fetiše, o ktorých sa vám možno budú zdráhať povedať a budú sa hanbiť ich v skutočnosti preskúmať. Nie vždy je pre nich ľahké povedať vám, čo chcú, a môžu očakávať, že budete čítať myšlienky… to by bolo ideálne, pretože potom by nemuseli povedať nič smiešne alebo trápne! Títo jedinci majú pravdepodobne veľmi rozvinutý mentálny svet fantázie a predstavivosti a môžu si užívať aspekty BDSM, pretože to hrá na ich túžbu potešiť a slúžiť druhým, alebo naopak, môže im to ponúknuť príležitosť prevziať dominantnú úlohu, ktorú v „reálnom svete“ pravdepodobne neprevezmú. Tak či onak, na to, aby sa s partnerom o niečo také podelili, je naozaj potrebná veľká dôvera, istota a prijatie.

To, čo týmto jedincom možno chýba na spontánnosti alebo surovej vášni, určite vynahradia premyslenosťou. Sú z nich verní a milí partneri, ktorí nikdy nezabudnú na narodeniny alebo výročie a dajú vám zmysluplný a špeciálny darček, možno niečo ručne vyrobené alebo navrhnuté a objednané špeciálne pre vás. Budú si o vás pamätať drobné detaily – vaše záľuby a zápory, vašu históriu a predchádzajúce skúsenosti, konkrétne drobnosti, ktoré ste povedali a ktoré v nich zarezonovali. Budú vás študovať a učiť sa vás a potom sa budú snažiť robiť veci, ktoré vás potešia a zodpovedajú vášmu vkusu. To je ich jazyk lásky. Sú majstrami malých sarkastických poznámok, ktoré pochopíte len vy, plachých, tlejúcich pohľadov, ktoré uvidíte len vy, malých dotykov dokonalosti a premyslených gest, ktoré vás zaskočia – alebo si ich možno vôbec nevšimnete, pretože sú také nenápadné. Sú to krásne duše a môžu byť aj dosť krehké; preto ak ste úplne inej povahy ako oni, je dôležité správať sa k nim opatrne a snažiť sa ich nedráždiť ani nezosmiešňovať za to, čím sa líšia od vás alebo od spoločenských noriem vo všeobecnosti.

Ak ich opatrnosť, prílišné premýšľanie a rafinovanosť v romantike nie je niečo, čo oceňujete alebo čo môžete dlhodobo tolerovať – urobte im láskavosť a nechajte ich odísť. Pretože existuje veľa ľudí, ktorí by si takého partnera naozaj priali. Na to, aby ste ocenili druh lásky, ktorú títo jedinci dokážu dať, je však potrebná zrelosť a je pravdepodobnejšie, že si lásku nájdu o niečo neskôr v živote, keď ich okolie trochu dospeje a začne si uvedomovať, že vernosť, ohľaduplnosť a láskavosť sú v skutočnosti oveľa dôležitejšie a príťažlivejšie vlastnosti partnera ako šarm, extroverzia a sebavedomie.

Aby sme sa vrátili k obrazu panny – tieto typy v sebe určite skrývajú čistotu a nevinnosť a tiež prirodzený sklon starať sa o ľudí, zvieratá a prírodu a starať sa o ne. Je v nich pokora a úcta k ich miestu vo svete a žiadne ilúzie o veľkosti. Títo sebavedomí, ale zároveň nesmierne schopní jedinci sú pre svet absolútne nevyhnutní. Udržiavajú veci v chode. Starajú sa o to, aby veci fungovali. Zalievajú kvety, pripomínajú si narodeniny, pripomínajú ostatným ich silné stránky, mažú stroje, nosia kávu a sušienky, tvoria umelecké diela a hudbu, píšu literatúru, starajú sa o chorých, vykonávajú výskum a robia dôležité objavy, oceňujú a ďakujú za maličkosti v živote, ktoré ostatní možno nevidia, a majú vrodenú lásku k zázrakom prírody a úctu k nim. Sú to citlivé duše a niekedy sa viac podobajú anjelom – mierne sužovaným ľudským životom – ako bežným smrteľníkom. Niekedy nesú na svojich pleciach ťarchu sveta, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa na ňu nebudú veľmi sťažovať, pretože to jednoducho nie je ich štýl a nechápu, prečo by ostatní mali počúvať ich negativizmus, takže radšej stoicky trpia v tichosti.

Takže týmto posielam svoj obdiv, lásku a úctu tým z vás, ktorí máte umiestnenie v Panne. Pokračujte v tom, čo robíte, pretože my všetci vás potrebujeme viac, ako si kedy dokážete predstaviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *