TELO – Somatika

Keď hovoríme o tele, mysli a duši, pod „telom“ si často predstavujeme fyzickú kondíciu, zdravú stravu a starostlivosť o seba vo forme jogy, masáží atď. To všetko sú dobré veci a dôležité pre celkovú pohodu – a každému by som odporučila, aby sa zamyslel nad svojou stravou a predchádzal fyzickej bolesti a slabosti alebo ich liečil prostredníctvom cvičenia, fyzioterapie, masáže, akupunktúry atď. – a prepojiť telo a myseľ prostredníctvom jogy, tai-či a iných disciplín, ktoré podporujú vyrovnaný, sústredený a prítomný duševný stav.

Keď však niekto trpí zložitými psychologickými a emocionálnymi problémami, ako je chronická úzkosť, panická porucha, depresia, posttraumatická stresová porucha atď., všetko, čo bolo spomenuté v predchádzajúcom odseku, by mu mohlo pomôcť, ale nič z toho pravdepodobne neodstráni hlavnú príčinu problému. To isté by sa niekedy dalo povedať o terapiách rozhovorom, pri ktorých klient preberá minulé traumatické zážitky a dlho diskutuje so psychológom o svojich emóciách, ale nič nemení na spôsobe, akým jeho telo reaguje na traumatické a stresové podnety – a všetko sa začína telom. Ale prečo?

Prečo terapia a liečenie začínajú telom a nervovým systémom

Ľudia sú „bytosti zdola nahor“ a myslíme tým, že 80 % informácií putujúcich cez náš blúdivý nerv (informačnú superdiaľnicu tela) ide z tela do mozgu a len 20 % informácií ide z mozgu do tela. Zamyslite sa nad tým. Naše telo posiela do mozgu oveľa viac signálov, ako mozog posiela do tela. Takže myšlienka, že naša myseľ ovláda naše telo, je niečo, čo si radi nahovárame, ale jednoducho to nie je pravda. Sú to skôr signály z tela, ktoré často ovplyvňujú a formujú naše pocity a reakcie, preto si nemôžeme myslieť ani hovoriť, ako sa uzdraviť (napríklad cvičenie vďačnosti a pozitívne myšlienky nemôžu vyliečiť poškodený nervový systém).

Somatická terapia sa zameriava na to, aby sa telo najprv cítilo bezpečne a uvoľnene, a až potom sa vyzdvihne traumatický materiál, ktorý treba spracovať. Zameriava sa na prepojenie tela a mysle a na dôležitosť regulovaného nervového systému – to znamená, že ste v pokojnom a uvoľnenom stave (tzv. ventrálno-vagový stav alebo stav „odpočinku a trávenia“), a nie pracujete v stave dysregulácie nervového systému (tzv. sympatický stav – „boj alebo útek“ alebo ventrálno-dorzálny stav – označovaný aj ako „vypnutie“ alebo „zamrznutie“).

Dysregulácia nervového systému

Pomocou rôznych cvičení zameraných na telo, ktoré využívajú psychoterapeutické aj fyzikálne techniky, pomáha somatická terapia klientom uvoľniť napätie, ktoré v sebe nosia a ktoré spôsobuje uviaznutie nervového systému v stave dysregulácie (hlavná príčina úzkosti, panickej poruchy, disociácie atď. a rôznych chronických zdravotných problémov, ako sú autoimunitné poruchy a IBS).

Keď sa náš nervový systém nachádza v neregulovanom stave dlhší čas (napr. nielen počas jedného stresujúceho dňa alebo jedného desivého zážitku), začneme sa vo vlastnom tele cítiť neisto a sme odrezaní od vlastného tela, pocitov a schopnosti byť prítomní. A čím viac sme odpojení od svojho tela prostredníctvom disociácie alebo fyzického napätia, bolesti a choroby, tým viac sme uväznení v mysli – neschopní skutočne cítiť alebo spracovať svoje emócie, alebo sa uzemniť v bezpečí a pohodlí fyzických pocitov.

Všetci sme počuli príbehy alebo priamo poznali ľudí, ktorí odišli z práce, ktorú nenávideli, a zrazu zmizli zdravotné problémy, ktorými trpeli celé roky; ľudí, ktorí opustili nešťastné manželstvo a zrazu sa zmiernili ich zmrznuté ramená alebo chronické bolesti v dolnej časti chrbta. Veľmi často je to reakcia nášho tela na situácie, v ktorých sa nachádzame, a na prostredie, v ktorom denne žijeme (ľudia okolo nás, práca, ktorú robíme, šialená pracovná morálka, naše uspokojovanie ľudí alebo perfekcionizmus, toxické vzťahy s násilníckymi rodičmi, priateľmi alebo partnermi, ktorí nerešpektujú naše hranice atď.), ktoré vyvolávajú stav dysregulácie nervového systému.

Tento dysregulovaný stav boja, úteku, zamrznutia alebo vypnutia, ak sa dostatočne dlho nelieči, sa nakoniec prejaví fyzickými príznakmi. Vyvinie sa u vás nespavosť, silná úzkosť, panická porucha, disociácia, vyhoríte a trpíte vyčerpaním a kolapsom, objavia sa u vás tráviace problémy, nejaká forma chronickej bolesti alebo autoimunitné ochorenie. Toto je volanie vášho tela o pomoc. A samotná terapia rozhovormi, samotná dobrá strava, samotný odpočinok a zotavenie nepreprogramujú váš poškodený nervový systém a nevrátia vás do stavu regulácie.

Ako somatická terapia podporuje dysregulovaný nervový systém?

Cieľom somatických terapií je priviesť telo späť do stavu pokoja a regulácie nervového systému, v ktorom sa telo – myseľ stáva schopnejším spracovať ťažké spomienky a zážitky integrovaným spôsobom, pričom sa nachádza v bezpečnom stave, ktorý nazývame byť zásobený. Somatický terapeut vám môže pomôcť nájsť spôsoby, ako prirodzene vyzdvihnúť a regulovať svoje telo, a až potom začať titrovať (veľmi pomaly a postupne zavádzať) „vonkajšie okraje“ traumy, ktorá je základom vášho dysregulovaného stavu a toho, ako ju prežívate vo svojom tele (pocity, emócie), a až potom pomaly prejsť do hlbších vrstiev vašej traumy. Robíme to preto, aby sa váš systém nezaťažil, pretože to môže zhoršiť vaše symptómy a upevniť ďalšiu dysreguláciu.

Jemne vám pomôžeme riešiť traumu, ktorá spôsobila, že sa váš nervový systém posunul do dysregulovaného stavu, a to tak, že sa okrem iného pozrieme na váš štýl pripútania. Dospelí, ktorí dlhodobo žijú v dysregulovanom stave, môžu často vysledovať pocity nie úplného bezpečia späť k neistým putám, ktoré zažili s primárnymi opatrovateľmi počas detstva.

Štýly pripútania a ich vplyv na nervový systém

Bezpečné pripútanie (alebo pripojenia) je také, keď sa cítite bezpečne a pohodlne pri dávaní aj prijímaní lásky. Môže prispieť k regulácii nervového systému. Neisté pripútanie je také, keď sa v tejto oblasti necítite tak bezpečne a môže prispieť k dysregulácii nervového systému. Štyri štýly pripútania sú: bezpečná väzba, neistá – vyhýbavá väzba, neistá – ambivalentná (alebo úzkostný) väzba a neistá – dezorganizovaná väzba. Približne polovica populácie (najmenej 40 %) má neistý štýl pripútania, čo znamená, že v oblasti intímnych vzťahov môže pociťovať strach, úzkosť a vyhýbanie sa – alebo priľnavosť, spoluzávislosť a intenzívnu potrebu neustáleho uisťovania. Ide o vyhýbavý štýl pripútanosti (nikoho nepotrebujem, je mi lepšie samému a nechcem, aby sa mi ostatní príliš približovali, pretože ma aj tak len sklamú), resp. úzkostný štýl pripútanosti (môj partner ma opustí, ak sa nebudem neustále snažiť, aby mi bol nablízku). Oba zahŕňajú určitú úzkosť a strach, čo sú dosť dysregulačné emócie.

O vzťahoch sa učíme v dojčenskom a detskom veku, ale aj vzťahy v dospelosti môžu ovplyvniť náš štýl pripútania.  Tu môžete zistiť, aký je váš hlavný štýl pripútania, a to prostredníctvom tohto bezplatného kvízu – ale je v angličtine – bohužiaľ sa mi zatiaľ nepodarilo nájsť žiadnu v slovenčine:

https://traumasolutions.com/attachment-styles-quiz/

Ako príklad toho, ako môže neistý štýl pripútania ovplyvniť nervový systém a spôsobiť dysreguláciu, ktorá potom potenciálne vedie k vážnym psychickým a fyzickým problémom, použime neistý vyhýbavý štýl. Ak máte neistý-vyhýbavý štýl pripútania, v detstve sa pravdepodobne vyskytlo zranenie z pripútania, keď ste potrebovali dôslednú lásku a podporu od rodičov, ale namiesto toho ste zažili jednu alebo obe nasledujúce situácie:

Možno bol rodič citovo neprítomný a zanedbával vás, takže ste sa naučili nemať žiadne citové potreby. V dospelosti to vyzerá nasledovne: Vzťahy mi nič nedávajú a každý, kto ma miluje, je pravdepodobne blázon, mám sa dobre a iní ľudia sa majú oveľa horšie ako ja atď. Minimalizujete svoje vlastné potreby a odmietate cítiť svoje vlastné pocity do takej miery, že sa odpojíte od svojich emócií, disociujete a strácate spojenie mysle s telom, čo vedie k dysregulácii nervového systému a začiatkom chronických zdravotných problémov.

Alebo možno bol niektorý z rodičov násilnícky, zlý a nepredvídateľný, takže ste sa naučili vždy tvrdo pracovať na tom, aby ste mu vyhoveli a vyhli sa tak konfliktom. Alebo ste sa naučili zamrznúť a uzavrieť sa do seba, aby ste minimalizovali možnosť, že na vás vybuchnú. Alebo ste sa v živote stali hyperaktívnymi a ste stále v režime bojuj alebo utekaj, pretože ste stále v strehu a hľadáte hrozby. V dospelosti to vyzerá nasledovne: Robím všetko, čo sa odo mňa vyžaduje, držím sa „v malom“, pracujem až do vyhorenia, nesťažujem sa, vyhýbam sa očnému kontaktu, neviem relaxovať, som „stále v pohotovosti“, nemôžem poriadne spať, bojujem s vysokofunkčnou úzkosťou, panickou poruchou, perfekcionizmom a prepracovanosťou, som nervózny, keď sa ku mne niekto príliš priblíži, pretože viem, že intimita a blízke vzťahy môžu priniesť hrozbu, konflikt a nebezpečenstvo atď.

Aby som tento druhý príklad ešte viac rozvinula, ak ste niečo podobné zažili v detstve, je pravdepodobné, že váš systém upozorňujúci na ohrozenie je neustále zapnutý, takže váš nervový systém je neustále v dysregulovanom stave. Reakcia boja a úteku mala byť vždy zapnutá len na krátky čas – kým nepretekáme pred tým medveďom alebo kým sa neskončí bitka so susedným kmeňom. Nikdy sme nemali zostať v tomto stave celé týždne, mesiace a roky.

Udržiavanie nervového systému v tomto stave spotrebúva OBROVSKÉ množstvo telesnej energie. Predstavte si, že vo svojom modernom aute stlačíte tlačidlo „sport“, ktoré zvýši prevodové pomery v prevodovke a nasaje do karburátora viac paliva na zvýšenie výkonu – nie len preto, že sa chystáte niekoho predbehnúť a na chvíľu potrebujete ten výkon navyše – ale preto, že sa tak ponáhľate, že takýto výkon potrebujete neustále, aby ste sa dostali z bodu A do bodu B včas. Zamyslite sa nad tým, ako sa to časom prejaví na vašej spotrebe paliva. Premýšľajte o tom, čo neustála rýchla, ostrá a agresívna jazda časom spôsobí súčiastkam vozidla a motora.

Presne to robíte svojmu telu, keď žijete v chronicky neregulovanom stave. Namiesto toho, aby vaše telo mohlo využívať palivo na podporu bežných úloh, ako je trávenie, regenerácia a oprava prípadných poškodení (ako to zvyčajne robí telo, keď odpočíva, spí atď.), je namiesto toho nútené nasmerovať všetku svoju silu na tento adrenalínom poháňaný stav nadmernej ostražitosti a úzkosti.

To nemôže trvať večne, takže v určitom okamihu nastúpi disociácia a nervový systém sa vypne a prejde do dorzálno-vagového alebo „zmrazovacieho“ stavu v poslednom, zúfalom pokuse ušetriť trochu energie a minimalizovať neustále hrozby iným spôsobom – v podstate „hraním mŕtveho“. A ak to stále nefunguje – a stresory stále neodchádzajú a odpočinok a oprava sa stále nedostavujú – potom sa systém zrúti. A práve tu nastupujú autoimunitné poruchy, chronická bolesť alebo únava a veľké problémy tráviaceho systému, pretože telo vám doslova povie: „VIAC NEMÔŽEM. Takto to ďalej nepôjde. Musí to prestať“ (pozri úžasnú knihu Dr. Gábora Matého: Keď telo povie nie: Cena skrytého stresu).

Toto je extrémny príklad, ale stáva sa to. A často práve vtedy, keď sa dostaneme na toto „dno“ a je nám fyzicky zle, si konečne pripustíme, že: „Hej, možno je tu skutočný problém. Môže to byť hlbšie ako len moje telo. A možno budem potrebovať pomoc, aby som sa uzdravil.“ A na to som tu ja.

Smerovanie k bezpečnému pripútaniu a regulácii nervového systému

V somatickej terapii používame rôzne techniky a cvičenia na nácvik spracovania a následného posunu od neistej väzby (a s ňou spojených traumatických zážitkov), ktorá pravdepodobne prispela k súčasnému stavu dysregulácie klienta – a posunu smerom k rozvoju bezpečnej väzby – najprv k sebe a neskôr k iným.

Všetci sme počuli variácie vety „Musíš mať rád sám seba, kým môžeš skutočne milovať druhého“ a toto je podobná myšlienka, ale založená viac na koncepte pocitu BEZPEČIA so sebou samým, pocitu bezpečia vo vlastnom tele; pocitu pokoja a regulácie, vo svojom vnútri. Toto bezpečné puto so sebou samým vám pomôže naučiť sa samostatne regulovať svoj nervový systém v čase stresu. Naučí vás tiež, ako sa spoluregulovať s ostatnými, pretože ak sa dokážete cítiť pokojne a bezpečne sami so sebou, potom sa môžete cítiť pokojne a bezpečne aj s ostatnými. Potom sa môžete naučiť spoluregulovať s telom niekoho iného prostredníctvom láskyplného dotyku a intimity – bez toho, aby ste sa psychicky alebo emocionálne odpútali alebo vzdialili od tohto zážitku, ako ste to možno robili v minulosti. Znie to dobre, však? (Alebo možno trochu desivo? Reiki je tiež skvelý spôsob, ako zažiť bezpečný a pozitívny jemný dotyk, ak je to pre vás obzvlášť náročná oblasť.)

Spoluregulácia s druhými je charakteristickým znakom bezpečného pripútania a deti so starostlivými, trpezlivými a milujúcimi rodičmi (rodičmi, ktorí vedeli regulovať svoj vlastný nervový systém a boli pokojní, podporujúci a prítomní pri svojich deťoch) sa od začiatku učia, že objatia, láskyplné dotyky a emocionálna intimita a zraniteľnosť skutočne prinášajú potešenie, odmenu a reguláciu. Keď dieťa plače, chce objatie rodiča, ktorý reguluje nervový systém dieťaťa tým, že ho priblíži k vlastnému regulovanému nervovému systému rodiča. Takto fungujú cicavce. Mnohí z nich však majú inú skúsenosť a naše biologické predvolené bezpečné pripútanie je narušené neregulovaným, zanedbávajúcim, neprítomným alebo zneužívajúcim rodičom. V dospelosti sa potom musíme naučiť, ako nájsť cestu späť k bezpečnej väzbe s inými ľuďmi. 

Somatický terapeut sa bude traumou zaoberať napríklad tak, že vás prevedie cvičeniami a vizualizáciami, pri ktorých budete môcť vyjadriť nahromadenú energiu vo svojom nervovom systéme tým, že budete môcť konečne dokončiť zmarené reakcie boja alebo úteku z čias v minulosti, keď ste neboli schopní prirodzene reagovať na ohrozenie a museli ste sa namiesto toho uzavrieť do seba, praktizovať „obľubovanie ľudí“ alebo disociáciu. Uvoľnenie tejto energie a dokončenie týchto prirodzených reakcií a cyklov pomáha upokojiť nervový systém a posunúť ho späť do regulovaného, ventrálno-vagového (alebo „odpočívaj a tráv“) stavu, pretože vaše telo rozpozná, že hrozba konečne pominula; bola riešená, reakcia bola dokončená a napätie sa môže uvoľniť.

Aké rôzne postupy a prístupy zahŕňa somatická terapia?

Praktici somatickej terapie sa zaoberajú tým, čo v modernej medicíne vnímame ako rozkol medzi telom a mysľou. Namiesto toho veríme, že myseľ a telo sú úzko prepojené; že myšlienky, emócie a pocity sú navzájom prepojené a ovplyvňujú sa. Nemá zmysel dávať niekomu lieky proti bolesti na fyzickú bolesť, ktorá súvisí s napätím vyvolaným stresom. Nemá zmysel predpisovať Xanax niekomu, koho problémy pramenia z traumy z detstva, ktorú si nesie vo svojom tele, vo svojom vysoko dysregulovanom nervovom systéme, čo vyvoláva záchvaty paniky a intenzívnej úzkosti. Ako to pomôže? Iba zamaskuje a otupí príznaky, zatiaľ čo príčina sa úplne ignoruje. Podobne, ako môže terapia rozhovorom pomôcť niekomu prejsť zo stavu sympatického nervového systému (boj alebo útek) do stavu ventrálneho vagového systému (bezpečný a sociálny), hoci sa len rozpráva? V mnohých prípadoch by rozprávanie o traume bez akejkoľvek fyzickej podpory pri spracovaní potenciálne desivých a zdrvujúcich pocitov a vnemov, ktoré sa s ňou spájajú, mohlo v skutočnosti vyvolať u klienta ešte väčší stav úzkosti.

Základom všetkých somatických terapií je presvedčenie, že telo môže manifestovať duševný nepokoj – a môže ho aj pomôcť liečiť. Existuje mnoho rôznych druhov somatickej terapie, ale moje vzdelanie sa týka Somatic Experiencing (somatického prežívania), ktoré vyvinul Dr. Peter Levine v 70. rokoch 20. storočia, a konkrétne oblasti somatickej terapie pripútania. Dr. Peter Levine bol vlastne jedným z mojich učiteľov v rámci prebiehajúceho výcviku, ktorý absolvujem v laboratóriu The Embody Lab v New Yorku. Hlavnými inštruktormi na kurze sú skúsení praktici, ako napríklad Dr. Levine, Dr. Dan Siegel (autor medzinárodného bestselleru The Developing Mind), Dr. Scott Lyons, odborníčka na terapiu traumy, Dr. Diane Poole Heller a mnoho ďalších vysoko uznávaných praktikov a pedagógov v tejto oblasti.

Somatika vo všeobecnosti je široký pojem, ktorý zahŕňa mnoho postupov zameraných na pohyb tela ako prostriedok na zlepšenie duševného zdravia. Má pôvod v telovýchovných hnutiach 19. storočia a zahŕňala mnohé praktiky, ako sú joga, pilates a džudo. Thomas Hanna zaviedol a pomenoval pojem „somatika“ v 70. rokoch 20. storočia. Podľa jeho teórie je značná časť chronickej bolesti dôsledkom „senzomotorickej amnézie“, pri ktorej neuróny v mozgu stratili schopnosť správne ovládať svalové tkanivo. Je presvedčený, že prostredníctvom vzdelávania, všímavosti, zámerných pohybov podobných fyzikálnej terapii môže pacient oživiť svoje cesty mysle a tela (napr. neurologické spojenia a nervový systém) a zmierniť chronické bolesti a stavy.

Peter Levine tiež v 70. rokoch 20. storočia vyvinul verziu somatickej terapie nazývanú „somatické prežívanie“, ktorá čiastočne vyšla z jungovskej terapie (ďalšie odkazy na jungovskú psychológiu nájdete aj na mojej stránke o psychologickej astrológii – medzi disciplínami, ktoré praktizujem, je veľa súvislostí) a z jeho pozorovania zvierat. Predpokladal, že keď ľudia zažijú traumu, môžu uviaznuť v časti reakcie „boj, útek alebo zamrznutie“. Levineho myšlienka spočíva v tom, že zostávame zamrznutí v mnohých oblastiach života ako reakcia na nespracovaný traumatický zážitok (prípadne okolnosti nášho detstva alebo pretrvávajúci stres a vyhorenie – nemusí to byť jedna veľká a extrémna, traumatická udalosť).

Tieto zamrznuté časti nás samých akumulujú energiu tak, ako by mali, ale vynakladajú ju spôsobmi, ktoré sú kontraproduktívne pre zdravý život, napríklad prostredníctvom stresu, úzkosti, paniky a silnej disociácie. Cieľom somatického prežívania je presmerovať a uvoľniť túto energiu zdravším smerom. Somatické prežívanie využíva na dosiahnutie tohto cieľa prácu s telom a fyzické cvičenia spolu s terapiou rozhovorom. Krásne sa kombinuje aj s Reiki – praxou, ktorá môže ešte viac uľahčiť uvoľnenie uviaznutej a zamrznutej energie a vyvážiť energetické pole a čakry človeka.

Medzi ďalšie prístupy k somatike patrí metóda Hakomi (tiež vyvinutá v 70. rokoch 20. storočia Ronom Kurtzom; zdôrazňuje fyzickú povahu toho, ako žijeme v našom tele, zakladá sa na hlbokej a trvalej pozornosti a nemusí zahŕňať žiadnu prácu s telom, pretože terapeut bude viesť pozornosť pacienta k jeho telu slovne) a senzomotorická terapia (vytvorená Patom Ogdenom v 80. a 90. rokoch 20. storočia, tento prístup k somatickej terapii zahŕňa myšlienky z kognitívno-behaviorálnej terapie a neurovedy).

Užitočné odkazy pre ďaľšie informácie: